(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Germaniyada korporativ nizolarni hal qilishning ishonchli tizimi mavjud. Bugungi kunda mamlakatda xalqaro tijorat arbitraji va ichki arbitrajga boʻlinish yoʻq: tizim yagona meʼyoriy-huquqiy hujjat – Germaniya Fuqarolik protsessual kodeksining 10-kitobi (Zivilprozessordnung, ZPO) bilan tartibga solinadi. Oʻzbekiston hukumati xalqaro arbitraj koʻlamini kengaytirish boʻyicha katta saʼy-harakatlarni amalga oshirmoqda. 2018-yilda Toshkent xalqaro arbitraj instituti (TIAC) ​​Oʻzbekistonning ilk xalqaro arbitraj inshooti sifatida tashkil etilgan. Uning asosiy maqsadi – turli mamlakatlardagi tadbirkorlik subyektlari oʻrtasidagi, xususan, investitsiyalar, intellektual mulk va blokcheyn texnologiyalari bilan bogʻliq nizolarni xalqaro arbitraj orqali hal qilishga yordam berishdir. Ushbu tadqiqotda mazkur ikki yurisdiksiya tahlil qilinib, har birining oʻziga xos xususiyatlari va nemis tajribasidagi tegishli ilgʻor jihatlar muhokama qilindi. Tahlil yuridik adabiyotlar, qonun hujjatlari, huquqiy sharhlar va sud amaliyotini oʻrganishga asoslangan.