(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Maqolada jinoyat jarayonida gumon qilinuvchi va ayblanuvchining huquqlarini ta’minlashning asosiy mexanizmlari ko‘rib chiqilgan. Muallif tomonidan amaldagi protsessual kafolatlar, ularni amalga oshirishda advokatning roli, shuningdek, dastlabki tergov bosqichida yuzaga keladigan muammolar tahlil qilingan. O‘zbekiston Respublikasi qonunchiligi normalari va inson huquqlarini himoya qilish bo‘yicha xalqaro standartlarni qo‘llash amaliyotiga alohida e’tibor qaratildi. Qiyosiy-huquqiy tahlil asosida jinoyat protsessida shaxs huquqlarini himoya qilish samaradorligini oshirishga qaratilgan milliy qonunchilikni takomillashtirish yo‘nalishlari taklif etilgan. O‘z navbatida, ushbu tadqiqotda gumon qilinuvchi va ayblanuvchining huquqlarini amalga oshirish samaradorligi ko‘p jihatdan nafaqat protsessual normalarning rasmiy mustahkamlanishiga, balki huquqni muhofaza qiluvchi organlar tomonidan ularni qo‘llash amaliyotiga ham bog‘liqligi ta’kidlangan. Gumon qilinuvchi va ayblanuvchining protsessual maqomini davlat manfaatlari va shaxs huquqlari o‘rtasidagi muvozanatni ta’minlash nuqtayi nazaridan tahlil qilish alohida e’tiborga loyiqdir.