(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Maqolada vaziyat o‘z ayblari, protseduralarni va sudgacha bo‘lgan protseduralarni soddalashtirish hamda tezlashtirishga yordam berashi tahlil qilingan. Shuningdek, prokuror va aybdorlik instituti o‘rtasida da’vo instituti o‘z aybini tan olganlikda ayblanib, prokurorning ayblanuvchi tomonidan ayblanganlik evaziga imtiyozlar berishiga qaratilgan. Himoyachining kontsessiyasi zaryad miqdorini kamaytirish va jazoni yumshatish uchun bo‘lishi mumkin. O‘zbekiston Respublikasi Jinoyat kodeksining maqolalari va Jinoyat-protsessual kodeksining ayblov to‘g‘risidagi ayblov xulosasini e’tirof etish to‘g‘risidagi nizom. Reglament tahlil qilindi, bu Bitim, ba’zi xorijiy davlatlar - Buyuk Britaniya, Frantsiya va Rossiya to‘g‘risida kelishuv to‘g‘risidagi shartnomani tartibga soldi. Belgilangan muassasaning ba’zi davlatlar qonunchiligidagi qonun hujjatlarida bo‘lgani kabi, vaziyatni emas, balki tranzaksiyani aniqlash to‘g‘risidagi bitim institutining ta’rifi. O‘zbekiston Respublikasining jinoyat va Jinoyat-protsessual qonunchiligidagi aybni tan olish to‘g‘risidagi Bitimning ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Prokurorni aybni aniqlash bo‘yicha shartnoma tuzish masalasini hal qilishda hisobga olinishi kerak bo‘lgan holatlar aniqlanadi. Jinoyatchi tan olish to‘g‘risidagi shartnomalar shakli va mazmuniga talablar bo‘yicha qoidalar asoslanadi. Da’volar aniqlanadi va tahlil qilinadi, bu shartnomani tan olish to‘g‘risida kelishuv xulosasiga xalaqit beradi. Ba’zi xulosalar ushbu institutni milliy Jinoyat protsedurasida qo‘llash amaliyoti bilan bog‘liq.