(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Мақолада прокуратура идорасининг жиноят ишлари бўйича ҳуқуқий ёрдам кўрсатиш бўйича халқаро ҳамкорлиги масалаларига алоҳида эътибор қаратилган. Бундан ташқари, мақола халқаро ташкилотларнинг минтақавий доирасидаги жиноятчиликка қарши кураш бў- йича ҳамкорлик прокуратурасига оид масалаларга бағишланган. Ушбу илмий тадқиқотда қидирилаётган шахслар тизимини такомиллаштириш ҳамда биометрик паспортларни бекор қилиш бўйича таклифлар билдирилди. Муаллифнинг халқаро конвенциялар, декларациялар ва хорижий мамлакатлар қонунчилиги бўйича қиёсий таҳлилида ушбу модданинг ўзига хос хусусиятлари акс этган. Бундан ташқари, тадқиқот мавзусининг долзарблиги шундаки, бундай жиноятлар содир этилиши замонавий техник воситалар ҳамда ҳаво ва ер транспортининг юқори технологияли объектлари, юқори трансконтинентал даражадаги ташкилот ва кўплаб молиявий қўллаб-қувватлаш, жумладан, ноқонуний, молиявий манбалардан фойдаланиш билан тавсифланади. Бундай жараёнларнинг натижаси трансмиллий характердаги оғир жиноятлар сонининг сезиларли даражада ошиши бўлди. Давлатлар ўртасида тўғри ҳуқуқий ҳамкорликнинг йўқлиги жиноятчилар бир давлатда жиноят содир этиб, адолат ва прокуратура маъмуриятининг олдини олиш мақсадида ноқонуний равишда бошқа давлат чегараларини кесиб ўтаётганда, хавфли амалиётларнинг пайдо бўлиши ва тарқалишига олиб келади. Жиноят масалаларида халқаро ҳамкорлик доирасида бундай жиноятларни очиш, тергов қилиш ва олдини олиш муаммоси бугунги кунда энг долзарб ҳисобланади.