(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Мақолада Ғафур Ғулом асарларидаги маънавий қадриятларнинг ҳуқуқий қарашлар билан ўзаро муносабати ва уларнинг ҳозирги даврда ҳуқуқшунослар томонидан ўрганилиши таҳлил этилган. Замонавий илм-фан, айниқса, ҳуқуқшунослар учун ижодий фикрлаш инсон тафаккурининг ўзига хос хусусияти ҳисобланади. Бағрикенглик ва ўзаро дўстликни янада мустаҳкамлаш Ўзбекистоннинг атоқли шоири сифатида танилган Ғафур Ғулом асарларининг муҳим ғояси бўлиб, ижоди ва манфаатлари, биринчи навбатда, ижтимоий ва ҳатто ҳуқуқий фанлар соҳасини қамраб олган. Шунингдек, олимнинг ижодидаги асосий тадқиқот мавзуси давлат ва ҳуқуқ, инсон ва жамият муносабатларига қаратилган давр бўлган. Шоир одамлар ўртасидаги, шахс ва ҳукумат, шахс ва давлат ўртасидаги муносабатларни таҳлил қилган. Ғафур Ғулом Ўзбекистоннинг сиёсий-ҳуқуқий тафаккури ютуқлари сифатида баҳоланиши мумкин бўлган асарлар яратганки, бундай адабий юксакликка кўтарилган жамият ва давлат учун ривожланишнинг мазкур масалаларини ўрганиш доимо долзарб бўлиб қолаверади. Адабий ва тарихий-маданий жараёнлар ривожининг муҳим жиҳатлари ҳуқуқий нуқтаи назардан белгиловчи маънавий-қадрият, ахлоқий-психологик ва фалсафий-этик масалаларни тушунишга ҳам алоҳида эътибор берилган.