(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Hozirgi bosqichda tabiiy fanlar, texnik va boshqa bilimlarning tobora ortib borayotgan miqdori jinoyatlarni tergov qilishda jinoiy jarayonning texnik to‘yinganligini aniqlaydi. Jinoyat va dalillarning raqamli izlarini to‘plash va mustahkamlash uchun ishlatiladigan sud-meditsina vositalarining murakkabligi, ekspert tadqiqotlari usullarini keng qo‘llash jinoyat protsessi ishtirokchilari tomonidan maxsus bilimlardan foydalanish bilan bog‘liq bo‘lgan bir qator masalalar zarurligini belgilaydi. Ushbu tadqiqotning maqsadi olimlarning jahon tajribasi va fikrlarini hisobga olgan holda, jinoiy ishlarda isbotlashda raqamli axborotni yig‘ish va mustahkamlashning huquqiy asoslarining nazariy va amaliy jihatlarini aniqlash, umumlashtirish va tahlil qilishdan iborat. Ushbu maqolada muallif Qozog‘iston Respublikasining amaldagi qonunchiligida jinoyat ishlarini isbotlashda raqamli axborotni yig‘ish, mustahkamlash uchun huquqiy asoslarni qamrab oladi. Dalillarni to‘plashning tarixiy jihatlari qamrab olingan. Bundan tashqari, jinoyat ishlarini isbotlashda raqamli axborotni qidirish, aniqlash va ulardan foydalanish bilan bog‘liq muammolar ko‘rib chiqiladi. Raqamli axborotni to‘plashga qaratilgan norasmiy tergov harakatlari qayd etildi. Muallif o‘z ishida jinoyat-protsessual qonunchiligida “tergov harakati” tushunchasi, shuningdek, “tekshirish” kabi tergov harakatlarini raqamli axborot shaklida dalillarni to‘plash uchun qo‘llamaydi va raqamli axborotni olishda tergov harakatlarini qidirish va olib tashlash shaklida sanksiyalashni talab qiladi.