(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Maqolada raqamli texnologiyalarning rivojlanishi, elektron notarial tizimni takomillashtirish, shuningdek, ushbu sohadagi milliy va xalqaro tajriba, elektron notarial tizimni yaratish boʻyicha olib borilayotgan ishlar oʻrganilgan. Koronavirus infeksiyasining global pandemiyasi (COVID-19) dunyoning barcha sohalari, shu jumladan, notarial sohani ham raqamlashtirishni tezlashtirgani haqida farazlar mavjud. Maqolada elektron notariusning hozirgi holati global va milliy miqyosda tahlil qilinadi. Uning istiqbollari haqida ham fikrlar bildirilmoqda. Notarius jamoatchilik munosabatlarini tartibga solish mexanizmida yagona huquqiy institut sifatida e’tirof etilishi kerak. Ular koʻrsatadigan xizmatlar soni kun sayin ortib bormoqda. 2021-yilda notarial harakatlarga taʼsir qiladigan muhim oʻzgarishlar kuzatildi – ularning bir qismini masofaviy formatda fanlararo ilmiy tadqiqotlarga oʻtkazish rejalashtirilgan. Raqamli iqtisodiyot sharoitida notarius fuqarolarning huquq va qonuniy manfaatlarini toʻliq taʼminlaydigan, zarur hujjatlarni olish yoki yetkazib berish uchun keraksiz organlarga borishga vaqt sarflamasdan, vaqt va moddiy xarajatlarni tejashda yordam beradigan zamonaviy xizmatlarga ega. Vaqt oʻtishi bilan axborot texnologiyalari takomillashadi, chunki notarius bir joyda turib qolmaydi. Har kuni qonun hujjatlariga tobora koʻproq oʻzgartirishlar kiritilmoqda, yangi elektron huquqiy vositalar joriy etilmoqda. Bu raqamlashtirish jarayonining doimiy rivojlanayotganidan dalolat beradi.