(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2022)
Maqolada inson huquqlari kafolatlarini amalga oshirish, ularni tan olish, himoya qilish muammosi haqida so’z boradi. Bu jamiyatning turli sohalari tadqiqotchilari tomonidan muhokama qilinadigan mavzu hisoblanadi. Bundan tashqari, huquqiy, demokratik, ijtimoiy davlat, zamonaviy davlat, huquq va insonning o‘zaro ta’siri, shaxsning huquqiy holati va boshqa huquqiy institutlarni o‘rganishda davlat va uning organlarining umuminsoniy qadriyatlar va ularni himoya qilish sohasidagi vazifalari va majburiyatlari konsepsiyasini to‘g‘ri tushunish haqida ham fikrlar keltirilgan. Ushbu ilmiy maqola muallifning inson huquqlarining Qonunchilik kafolatlarini tushunish pozisiyasini va ularni O‘zbekiston Respublikasida amalga oshirishning dolzarb muammolarini hal qilish yo‘llarini himoya qiladi. Shuningdek, inson huquqlarining Qonunchilik kafolatlari sohasidagi davlat siyosatining dolzarb muammolariga tahlil qilingan. Ilmiy maqolaning maqsadi ba’zi dolzarb muammolarni ta’kidlash, ularni hal qilish usullarini tahlil qilish va xulosalarni shakllantirishdir. Ilmiy maqolaning dolzarbligi inson huquqlari sohasidagi amaliy va konstruktiv-tanqidiy tadqiqotlarga bo‘lgan talab bilan tasdiqlanadi, bu ma’lum ma’noda ularni hayotga tatbiq yetish amaliyotini va inson huquqlarining mafkuraviy va moddiy jihatlari bilan bog‘liq muammolarni tushunishga imkon beradi. Ilmiy maqola metodologiyasi ilmiy tahlil, sintez, induksiya, deduksiya, sosiologik tadqiqot usuli va ilmiy materialni umumlashtirish usullarini qo‘llashni qamrab oladi. Ilmiy maqoladagi ish natijalari maqola muallifi tomonidan ishlab chiqilgan takliflar shaklida ifodalanadi. Natijalarning qo‘llanish doirasi, birinchi navbatda, inson huquqlarining ijtimoiy-iqtisodiy qonunchilik kafolatlarini tartibga soluvchi O‘zbekiston Respublikasining o‘ziga xos qonunchiligidir.