(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2022)
Ushbu ilmiy maqolada О‘zbekiston Respublikasida amalga oshirilayotgan huquqiy islohotlar mazmunida huquqiy madaniyatni rivojlantirishning ayrim masalalari ochib berilgan. Shu bilan birga, maqolaning mavzusi nafaqat normativ-huquqiy material bо‘lib, uning asosida О‘zbekistonda huquqiy madaniyatning rivojlanishini, balki uning rivojlanishidagi ba’zi dolzarb muammolarni ham tushuntirish mumkin. Shunga kо‘ra, muallif ilmiy maqolaning quyidagi maqsadini qо‘yadi – huquqiy madaniyatni rivojlantirishning ayrim muammolarini, jamiyat rivojlanishining hozirgi bosqichida huquqiy madaniyatning xususiyatlari va farqlarini aniq belgilash. Ilmiy maqolaning dolzarbligi aniq, chunki jamoat ongi va madaniyatining hozirgi holati tobora ilmiy tadqiqot mavzusiga aylanib bormoqda, yuridik fanda asosan AKT texnologiyalarining rivojlanishi tufayli jamiyat amaliyotidan uzoqlashib borayotgan huquqiy madaniyatning an’anaviy postulatlari tasvirlangan. Ilmiy maqolametodologiyasi ilmiy tahlil, sintez, induksiya, deduksiya, sotsiologik tadqiqot usuli va ilmiy materialni umumlashtirish usullarini qо‘llashni qamrab oladi. Ilmiy maqoladagi ish natijalari aniqlangan dolzarb muammolar va ularni tushunish va hal qilish bо‘yicha takliflar tо‘plamidir. Natijalarning qо‘llanish doirasi u yoki bu tarzda huquqiy madaniyat bilan bog‘liq bо‘lgan О‘zbekiston Respublikasi qonunchiligi va jamoat amaliyoti hisoblanadi. Ushbu ilmiy maqoladagi umumiy xulosa shundan iboratki, huquqiy madaniyat iste’molchi va raqamli madaniyat bilan birlashib о‘zgartirilmoqda. Va uning rivojlanishining tashqi va ichki omillarini hisobga olgan holda, unga yuridik fanda yangi tavsif berilishi kerak.