(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2022)
Mazkur maqolada konstitutsiyaviy sudlov organlariga individual tarzda murojaat qilish bilan bog‘liq masalalar nazariy jihatdan о‘rganilib, xorij mamlakatlarida individual konstitutsiyaviy murojaatlarning turlari qiyosiy-huquqiy jihatdan tahlil qilingan. Individual konstitutsiyaviy murojaatlarning bevosita va bilvosita kо‘rinishlari mavjud bо‘lib, maqolada fuqarolar va yuridik shaxslar tomonidan konstitutsiyaviy sudlov organiga murojaat qilishning yuqorida ta’kidlangan kо‘rinishlarinining bir qancha turlari tahlil etilgan. Individual konstitutsiyaviy murojaatlarning turlari nazariy jihatdan ochib berilgan hamda markazlashgan yoki tarqoq konstitutsiyaviy nazorat о‘rnatilgan mamlakatlarda individual konstitutsiyaviy murojaatlarning samaradorlik darajasi va murojaat turlarining kamchiliklari har tomonlama tahlil etilgan. Bundan tashqari, maqolada individual konstitutsiyaviy murojaatlarning qaysi turlarida fuqaro va yuridik shaxslarning fundamental huquqlari konstitutsiyaviy sudlov organi tomonidan samarali himoya qilinishi va tiklab berilishi nazariy jihatdan ochib berilgan. Shuningdek, bir turdagi konstitutsiyaviy nazorat о‘rnatilgan davlatlarda individual konstitutsiyaviy murojaatning qanday turlari yaxshi natija berayotganligi hamda qanday kо‘rinishlarida fuqarolar va yuridik shaxslarning huquq va manfaatlari poymol etilishda davom etilayotganligi qiyosiy-huquqiy tahlil etilgan. Maqola sо‘ngida nazariy va qiyosiy-huquqiy tahlil yuzasidan xulosa taqdim etilgan.