(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2022)
Mazkur maqolada ommaviy axborot vositalari tomonidan jamoatchilik nazoratini ta’minlashda ayrim xorijiy davlatlar tajribasi atroflicha o‘rganilib, tahlil qilingan. Fuqarolarning hokimiyat organlari faoliyati ustidan bevosita jamoatchilik nazoratini amalga oshirish shakllari orasida murojaatlar muhim o‘rin tutishi va ular jahon tajribasidan ko‘rinib turibdiki, fuqarolarning davlat organlari, mahalliy davlat hokimiyati organlari va mansabdor shaxslarga individual va jamoaviy murojaatlar yuborish huquqini ta’minlaydi. Murojaatni ko‘rib chiqishda fuqaro, qoida tariqasida, murojaatda qo‘yilgan masalalarning mohiyati bo‘yicha yozma javob olishga hamda shikoyat bo‘yicha qabul qilingan qaror yoki harakat ustidan, shuningdek harakatsizlik ustidan shikoyat qilish huquqiga ega. Murojaatni ma’muriy yoki sud tartibida ko‘rib chiqish munosabati bilan. Fuqarolarning davlat hokimiyati va boshqaruvi organlariga va mahalliy o‘zini o‘zi boshqarish organlariga murojaatlari, qoida tariqasida, tavsiyalar, arizalar va shikoyatlar shaklida amalga oshiriladi. Fuqarolarning hokimiyat faoliyati ustidan nazoratining asosiy mazmuni aynan ularda yotadi. Shuningdek, bu borada AQSh, Yevropa, Buyuk Britaniya, Rossiya Federatsiyasi tajribalari o‘rganilib tahlil qilingan.