(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2022)
Ushbu maqolada davlat hokimiyati organlari va ularning rahbarlari faoliyatiga ta’sir qiluvchi ichki, tashqi omillar tahlil qilingan. Bundan tashqari davlat organlari rahbarlari faoliyati samaradorligiga ta’sir etuvchi ijtimoiy-iqtisodiy omillarning ham ahamiyatli ekanligi atroflicha o‘rganilgan. Ushbu omillar yanada kengayishi bugungi davrning qanchalik keng ijtimoiy qamrovga ega ekanligini ko‘rsatadi. Maqolada mavzuni tahlil qilish orqali davlat hokimiyati organlari rahbarlarining faoliyatini samarali amalga oshirishga olib keluvchi omillar ham izohlab o‘tilgan. “O‘zbekiston Respublikasida Ma’muriy islohotlar konsepsiyasi” (keyingi o‘rinlarda Konsepsiya) doirasida qayd etilganidek, davlat hokimiyat organlari faoliyatini baholash mexanizmlari faqat mavjud holatlarni qayd etish va statistik ma’lumotlarni joriy to‘plashdan iborat bo‘lib, bu ko‘pchilik hollarda joylardagi ishlarning haqqoniy holatini aks ettirmaydi. Mazkur Konsepsiyaning ustuvor yo‘nalishlaridan biri – maqsadli indikatorlarga erishishga va strategik rivojlanish dasturlarini amalga oshirish samaradorligiga asoslangan barcha darajadagi ijro etuvchi hokimiyat, shu jumladan, davlat hokimiyati organlari faoliyatini baholashning prinsipial yangi tizimini joriy etishdir. Ayni paytda, bunday tizimni joriy qilish olimlar oldiga davlat hokimiyati organlari faoliyatini tadqiq etish borasidagi yangi vazifalarni qo‘yadi.