(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2022)
Ushbu maqolada prokuratura organlari va vakillik organlarining ish faoliyati va ularning o‘zaro hamkorligi yuzasidan xalqaro tajriba tadqiq etilgan. Bunda ayrim xorijiy davlatlarda prokuratura organlarining faoliyat mexanizmi va ularning boshqa vakillik organlari, boshqa fuqarolik jamiyati institutlari bilan hamkorlik mexanizmlariga oid xalqaro tajriba va milliy qonunchilik tizimi tahlil qilingan. Voyaga yetmaganlarning jinoyatchiligida jinoyatchi shaxsi tadqiq etiladi. Vakillik organlarida ham qonunchilik normalarini qo‘llash bilan bog‘liq jarayonlarda ularning o‘zaro hamkorligini ko‘rishimiz mumkin. Avvalombor, biz ikkala tashkilotning ham davlat boshqaruvidagi o‘rnini tahlil qilib olamiz. Bunda biz xorijiy mamlakatlarning tajribasini ham ko‘rib chiqamiz. Prokuratura organlarining davlat va boshqaruvdagi o‘rnini tahlil qilinganda, birinchi galda, milliy huquq tizimidan kelib chiqadi. Shunga ko‘ra xulosa chiqaradigan bo‘lsak, dunyoda prokuratura organlarining xalqaro standartlari belgilanmagan. Chunki, har bir davlat o‘z ichki boshqaruv tartib-tamoyillaridan kelib chiqqan holda prokuratura organlari tuziladi. Misol tariqasida, AQSh, Estoniya, Qozog‘iston davlatlarida prokuratura ijro hokimiyati tarkibining bir qismi sifatida qaraladi.