(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2022)
O‘zbekiston Respublikasida siyosiy partiyalarning rolini kuchaytirish va ularning faoliyatini kuchaytirish bo‘yicha chora-tadbirlar amalga oshirilmoqda. O‘zbekiston Respublikasi Konstitutsiyasining 100-moddasida mahalliy hokimiyat organlari vakolatlarining konstitutsiyaviy kafolatlari mustahkamlangan. Afsuski, mahalliy davlat hokimiyati organlari faoliyatida siyosiy partiyalarning roli samarali emas, bu turli sabablarga bog‘liq. Ushbu maqolada partiya guruhlariga oid milliy qonunchilik normalari tanqidiy tahlil qilindi. Maqolaning asosiy maqsadi partiya guruhlari faoliyatini baholash mezonlarini tahlil qilishdan iborat. Tadqiqot usullari sifatida statistik, qiyosiy-huquqiy usullari va olimlarning ilmiy tadqiqotlarini umumlashtirish usuli qo‘llanildi. Tahlillarni hisobga olgan holda, mazkur institutning huquqiy asoslarini takomillashtirish maqsadida O‘zbekiston Respublikasidagi partiya guruhlari institutining nazariy va amaliy asoslarini tushunish zarurligi ochib berildi. O‘rganish natijalari asosida mahalliy davlat hokimiyati organlaridagi partiya guruhlari faoliyati samaradorligini oshirishga doir xulosalar ishlab chiqildi. Ushbu takliflardan mahalliy ijro va vakillik hokimiyati organlari faoliyatining normativ-huquqiy hujjatlari, xalq deputatlari Kengashi institutini rivojlantirish va yanada isloh qilish bo‘yicha strategik hujjatlar loyihalarini ishlab chiqishda foydalanish mumkin. Tadqiqot xulosalari mahalliy davlat hokimiyati organlarini shakllantirishda siyosiy partiyalarning o‘rnini mustahkamlash sohasidagi islohotlar istiqbollarini belgilab berishi mumkin.