(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2022)
Maqolada muallifning mulkiy huquqlarini jamoaviy boshqaruvchi tashkilotlar huquqiy maqomining o‘ziga xos xususiyatlari O‘zbekiston va xorijiy davlatlar misolida ko‘rib chiqilgan. Mulkiy huquqlarni jamoaviy boshqaruvchi tashkilotlar faoliyatidagi ayrim muammolarga, mualliflik huquqini himoya qilishning xalqaro standartlariga va milliy qonunchilikning qiyosiy huquqiy tahliliga, shuningdek, O‘zbekiston va boshqa mamlakatlar olimlarining fikrlariga eʼtibor qaratilgan. O‘zbekistondagi muallifning mulkiy huquqlarini jamoaviy boshqaruvchi tashkilotlarning maqsad va vazifalari tahlil qilingan. Shuningdek, mavzu doirasida huquq egalari, jamoaviy boshqaruv tashkilotlari tomonidan berilgan vakolatlar asosida o‘z nomidan asarlar (mualliflik va turdosh huquqlar obyektlari)dan foydalanadigan shaxslar bilan shartnomalar tuzishi; mualliflik huquqi egalariga to‘lovlarni yig‘ish, tarqatish va to‘lash masalalari ham atroflicha o‘rganilgan. Mazkur institutni rivojlantirish uchun ilmiy va amaliy ahamiyatga ega taklif va tavsiyalar ilgari surilgan.