(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2022)
Jinoyat sodir etishda aybdor deb topilgan har bir shaxs javobgarlikka tortilishi va sodir etgan ijtimoiy xavfli qilmishiga yarasha jazo olishi shart. Bugungi kunda odil sudlov siyosatini yuritish davlat siyosatining muhim bo‘g‘inlaridan biri hisoblanadi. Davlat nomidan sud tomonidan tayinlanadigan jazo adolatli bo‘lishi, shaxsni axloqan tuzalishi uchun yetarli bo‘lishi darkor. Ushbu maqolada sudlar tomonidan jazo tayinlashda inobatga olinishi lozim bo‘lgan jihatlar keltirib o‘tilgan va jinoiy jazo tayinlash sohasini takomillashtirish uchun taklif va tavsiyalar bayon qilingan. Jazoni yengillashtiruvchi va og‘irlashtiruvchi holatlar mavjud bo‘lganda jazo tayinlash, yengilroq jazo tayinlash, boshqa-boshqa turdagi jazolar tayinlanganda ularni hisoblash tartibi keltirib o‘tilgan. Jinoyatchi shaxslarga nisbatan jazo tayinlashda uning sodir etgan jinoyatining xususiyatini inobatga olgan holda insonparvarlik va qonuniylik prinsiplarining ro‘baro kelishi adolatni ta’minlashda ustuvor prinsiplar ekanligi muhokama qilingan. Jazo tayinlashdan ko‘zlangan maqsadga erishish va jinoyat sodir etilishining oldini olish davlat siyosatining utuvor vazifasi ekanligi keltirib o‘tilgan. Shuningdek, jazo tayinlash borasida xorijiy tajribalar o‘rganilgan holda milliy tizimimizdagi holatlar bilan qiyosiy tahlil etilgan va ularni joriy qilish masalalari tahlil qilingan.