(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2022)
Mazkur maqolada xalqaro savdo sohasidagi blokcheyn texnologiyalarining tahlili keltirilgan. Jadal rivojlanib borayotgan va transformatsiyalashayotgan blokcheynning imkoniyatlari ushbu texnologiyani oʻrganishga va amaliy qoʻllashga ulkan resurslarni yoʻnaltirayotgan yirik xususiy, jamoat, hukumat va xalqaro tuzulmalarning e’tiborini tortib bormoqda. Taqsimlangan reyestrli texnologiyaga alohida qiziqishni jahon mamlakatlari hukumatlari koʻrsatib kelmoqda, chunki ular blokcheynda davlat va ijtimoiy xizmatlar sifatini yaxshilash, ma’muriy jarayonlar va umuman davlat boshqaruvi, shuningdek xalqaro savdo tizimining samaradorligini oshirish imkoniyatini koʻrishmoqda. Bugungi kunda blokcheyn texnologiyalarining xalqaro savdoda rivojlanishi biznes doiralarning katta qiziqishini uygʻotmoqda. Mazkur holat blokcheyning xalqaro savdoda xarajatlarni kamaytirish va samaradorlikni oshirishning yechimi boʻlishi boʻyisha taxminlarga toʻgʻridan toʻgʻri bogʻliqdir. Ma’muriy islohot, iqtisodiyotni liberallashtirish va raqobatbardoshlikni oshirish hamda ijtimoiy sektorni transfomatsiya qilish Oʻzbekistonning strategik ustuvorliklaridan biri boʻlib hisoblanadi. Mazkur vazifalarning muvaffaqiyatli amalga oshirilishi muammolarni yechishdagi innovatsion yondashish, nostandart fikrlash, jur’atli eksperimentlarni talab etadi. Muallif tomonidan blokcheynning xalqaro savdoni rivojlantirishdagi ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, maqolada xalqaro savdo tizimiga blokcheynni joriy qilishning huquqiy imkoniyatlari va muammolari aniqlashtirilgan.