(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Mazkur maqolada jinoyat protsessi ishtirokchilari hisoblangan jabrlanuvchi, guvohlar, ekspert, tarjimon va boshqalarning xavfsizligini taʼminlash zarurati va bugungi kunda yuzaga kelayotgan muammolar oʻrganilgan hamda chuqur tahlil qilingan. Jinoyat protsessida shaxsiy xavfsizlik muammosini ilmiy (doktrinal) asoslash va ilmiy tadqiqotning miqdoriy qismini yetarli darajada toʻplash zarurligini hisobga olib qabul qilingan huquqiy hujjatlar bilan bir qatorda, jinoiy odil sudlovga hissa qoʻshayotgan shaxs, shuningdek, zamonaviy jinoiy sudlovning boshqa ishtirokchilari uchun jinoiy-protsessual xavfsizlik choralarini tergov va sud amaliyotida samarali qoʻllash muammosi haqida bir qancha fikr-mulohazalar bildirilgan. Bundan tashqari, muallif protsess ishtirokchilarining jinoyat-protsessual xavfsizligini koʻp tomonlama, ziddiyatli, tarmoqlararo va fanlararo xususiyatga ega boʻlgan huquqiy hodisa sifatida koʻradi. Shuningdek, tergov va protsessual harakatlarni amalga oshirish, Jinoyat-protsessual kodeksida mustahkamlangan tamoyillar, huquqiy himoya vositalarini ishlab chiqish va huquqni qoʻllash bosqichida jarayonning maqsadiga erishish uchun qoidalarni qoʻllashga qaratilgan tashqi va ichki noqonuniy taʼsirlardan himoya qilishning huquqiy, tashkiliy va boshqa vositalari tizimining mavjudligi va ulardan foydalanishni oʻz ichiga olishi haqida xulosa qiladi.