(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada notariusning turli funksiyalari va ularning zamonaviy huquqiy davlatda amaliyotda qo‘llanishi ko‘rib chiqiladi. Muallif davlat huquqiy tizimi bilan bog‘liq holda notarial funksiyalarning mazmuni va maqsadli yo‘nalishini ochib beradi. Tadqiqotning dolzarbligi notariusning vazifalarini zamonaviy axborot jamiyati rivojlanishi nuqtayi nazaridan ko‘rib chiqishdan iborat, chunki u fuqarolar va yuridik shaxslarning huquqlari hamda qonuniy manfaatlarini himoya qilishni ta’minlaydi, huquqlarni himoya qilish mexanizmlarini amalga oshiradi. Fuqarolik bitimlari ishtirokchilarining soni doimiy ravishda yangilanadi va takomillashtiriladi. Ilmiy maqoladagi tadqiqotning maqsadi zamonaviy huquqiy davlatda notariusning asosiy funksiyalari va ularning xususiyatlarini ochib berishdan iborat. Tadqiqot natijasi shuni ko‘rsatadiki, fuqarolik muomalasini raqamlashtirish sharoitida notarial funksiyani bajarish raqamli vositalar va shu maqsadda yaratilgan elektron infratuzilmani jalb qilgan holda amalga oshiriladi. Bu zarur hujjatlarni birgalikda tezkorlik bilan olish, bitim taraflarining huquqiy xavfsizligini kafolatlaydigan sharoitlarda ma’lumot olish va notarial harakatlarni amalga oshirish imkonini beradi. O‘tkazilgan tadqiqot notariusning yuksak ahamiyatini hisobga olgan holda, fuqarolik muomalasini raqamlashtirish sharoitida notarius funksiyalarini samarali amalga oshirish uchun qo‘shimcha shart-sharoitlar yaratish ishlarini davom ettirish zarur, degan xulosaga kelish imkonini berdi.