(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Maqolada inson aʼzolari va toʻqimalarini olish maqsadini jinoyatning ogʻirlashtiruvchi belgisi sifatida jinoyat-huquqiy jihatdan baholash masalalari tahlil qilingan. Unda Oʻzbekiston Respublikasi Jinoyat kodeksining 97-, 104-, 135- va 137-moddalarida mazkur maqsadning kvalifikatsiya belgisi sifatida mustahkamlanganligi, shuningdek, 2022-yilda qonunchilikka kiritilgan oʻzgartishlarining mazmun-mohiyati oʻrganilgan. Shu bilan birga, Oliy Sud Plenumi qarorlari asosida jinoyatning subyektiv tomoni, xususan, inson aʼzolari va toʻqimalarini olish maqsadining jinoyatni kvalifikatsiya qilishdagi ahamiyati yoritilgan. Maqolada milliy qonunchilik va xorijiy davlatlar jinoyat qonunchiligi qiyosiy tahlil qilinib, inson aʼzolari bilan bogʻliq jinoyatlarning ijtimoiy xavflilik darajasi va ularni kvalifikatsiya qilishdagi ayrim muammolar koʻrib chiqilgan. Shuningdek, inson aʼzolari va toʻqimalarini olish maqsadini boshqa jinoyat tarkiblarida ham ogʻirlashtiruvchi belgi sifatida nazarda tutish va sud amaliyotini takomillashtirish boʻyicha takliflar ilgari surilgan.