(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Ushbu maqolada mamlakatimizda olib borilayotgan maʼmuriy islohotlarning bir qismi boʻlgan oliy taʼlimni 2030-yilga qadar rivojlantirish masalalari koʻrib chiqildi, milliy va xorijiy olimlarning ilmiy ishlari hamda statistik maʼlumotlar, maʼmuriy islohotlarning mazmun-mohiyati, boshqaruvni amalga oshirishning oʻziga xos xususiyatlari tahlil qilindi. Milliy qonunchilikni oʻrganish barobarida oliy taʼlim tashkilotlarining rivojlanishi, davlatning bu sohada oʻz oldiga qoʻygan maqsad va vazifalariga erishish yoʻlidagi qilinishi lozim boʻlgan masalalar yoritib berildi. Shuningdek, axborot va raqamlashtirish asrida oliy taʼlim sohasini tashkil etish va boshqaruvini takomillashtirish, davlat organlari bilan oliy taʼlim tashkilotlarining oʻzaro munosabatini tartibga solish hamda muvofiqlashtirish holatlari tahlil etildi. Davlat va nodavlat oliy taʼlim tashkilotlariga taqdim etilgan preferensiyalarning oʻzaro nisbati oʻrganildi. Xorijiy tajriba asosida boshqaruvni tashkil etish masalasi koʻtarilib, qiyoslash usullaridan foydalangan holda umumiylik, oʻxshashlik va oʻziga xosliklar oʻrganildi, tegishli xulosalar chiqarilib, kelgusida amalga oshirilishi lozim boʻlgan ilmiy-tadqiqot ishlari yoʻnalishlari haqida taklif-tavsiyalar bildirildi. Shuningdek, davlat-xususiy sherikchilik munosabatlariga eʼtibor qaratgan holda oliy taʼlim tashkilotlarining ichki va tashqi boshqaruvi sohasidagi ayrim jihatlari tahlil qilinib, taʼlim xablarini yaratishning ijobiy holatlari ochib berilgan.