(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Maqolada konstitutsiyaviy islohotlar jarayonida Konstitutsiyaviy sudning berilgan yangi vakolatlar doirasida Oliy Majlis palatalariga va Prezidentga mamlakatdagi konstitutsiyaviy qonuniylikning amaliyoti va holati bo‘yicha axborot taqdim etish institutining mohiyati, mazmuni hamda xususiyatlari ilmiy tahlil qilingan. O‘zbekiston Respublikasi Konstitutsiyaviy sudining mamlakatdagi konstitutsiyaviy qonuniylikni ta’minlashdagi roli va ahamiyati juda muhimdir. Ushbu sud Konstitutsiya ustuvorligini saqlash maqsadida barcha qonun va hujjatlarning Konstitutsiyaga mosligini tekshiradi. Sud davlat organlari tomonidan qabul qilingan qarorlar va qonunlarning konstitutsiyaviyligini baholaydi, bu orqali ularning muvofiqligini nazorat qiladi va zarur bo‘lsa, Konstitutsiyaga zid bo‘lgan hujjatlarni bekor qiladi. Shuningdek, Konstitutsiyaviy sud fuqarolarning konstitutsiyaviy huquqlarini himoya qilish, huquqiy tartibni saqlash va adolatni ta’minlash orqali davlat va jamiyat o‘rtasidagi qonuniylikni kuchaytiradi. Sudning qarorlari mamlakatdagi huquqiy tizimning ishonchliligini oshiradi, qonunlarning samaradorligini ta’minlaydi va jamiyatda konstitutsiyaviy qadriyatlarga bo‘lgan ishonchni mustahkamlaydi. Shu bilan birga, Konstitutsiyaviy sud davlat va fuqarolar o‘rtasidagi nizolarni hal qilishda hamda qonuniylik va barqarorlikni ta’minlashda muhim rol o‘ynaydi. Maqolada konstitutsiyaviy qonuniylikni ta’minlashning huquqiy mexanizmlarini takomillashtirishga qaratilgan taklif va tavsiyalar ilgari suriladi.