(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Ushbu maqolada qurilish pudrati shartnomasining huquqiy tabiati, uni tuzish tartibi va muhim shartlari, qurilish pudrati shartnomasining rivojlanish tartibi va huquqiy tartibga solishning oʻziga xos xususiyatlari, taraflarning (buyurtmachi va pudratchi) huquq va majburiyatlari, ularning javobgarligini belgilash masalasi, qurilish pudrati shartnomasi bilan bogʻliq xorijiy davlatlar qonunchiligi tahlil qilingan. Xususan, pudrat shartnomasiga doir qoidalarni oʻz ichiga olgan Fransiyaning 1804-yildagi Fuqarolik kodeksi, Shveysariya Majburiyatlar toʻgʻrisidagi qonuni, Avstriya Fuqarolik kodeksi, Germaniya Fuqarolik kodeksi, Angliyaning 1977-yildagi Adolatsiz shartnoma shartlari toʻgʻrisidagi qonuni, 1996-yildagi Qurilish va rekonstruksiya qilish toʻgʻrisidagi qonuni, Gruziya Fuqarolik kodeksi, Bolgariyaning 1951-yildagi Majburiyatlar va shartnomalar toʻgʻrisidagi qonuni, Chexiya Fuqarolik kodeksi, bojxona va xalqaro qurilish shartnomalarining keng tarqalgan shartlarini oʻz ichiga olgan, xususiy xalqaro huquqdagi qurilish pudrati shartnomasini tartibga solishning asosiy manbayi sifatida talqin qilinadigan lex constructionis tahlil qilindi. Bundan tashqari, nazariy-huquqiy asoslar va xorijiy davlatlar qonun hujjatlariga tayangan holda qurilish pudrati shartnomasi yuzasidan kelib chiqadigan nizolarni hal qilish samaradorligini oshirishga qaratilgan ilmiy xulosalar, taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.