(untitled) (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Ushbu maqolada blokcheyn texnologiyasi va smart-kontraktlarni fuqarolik-huquqiy munosabatlar sohasiga integratsiyalash, ularning qoʻllanishi bilan bogʻliq huquqiy oqibatlar va yuzaga keladigan muammolarga e’tibor qaratish masalasi ko‘rib chiqiladi. Mazkur texnologiyalar moliya, ta’minot zanjirlarini boshqarish va ko‘chmas mulk bozori kabi turli sohalarni tubdan o‘zgartirish davom etayotgan bir paytda, ularni tartibga soluvchi huquqiy mexanizmlarning mavjudligi tobora dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Maqolaning maqsadi fuqarolik-huquqiy munosabatlarda blokcheyn va smart-kontraktlardan foydalanishni kompleks tahlil qilish, turli yurisdiksiyalarda huquqiy muammolar, joriy sud amaliyoti va tartibga solishning yondashuvlarini o‘rganishdan iborat. Tadqiqot huquqiy tahlil, qiyosiy huquq va zamonaviy raqamli texnologiyalarni oʻrganish elementlarini uyg‘unlashtirgan tarmoqlararo yondashuvga asoslangan. Muallif ushbu ilg‘or texnologiyalarning o‘rnatilgan huquqiy tamoyillar bilan kesishishini o‘rganib, XXI asrda raqamli kelishuvlarning rivojlanayotgan landshafti va ularning fuqarolik huquqiga ta’sirini yoritishga intiladi. Ushbu tadqiqot transchegaraviy huquqiy standartlarni shakllantirish uchun xalqaro hamkorlikning ahamiyatini, shuningdek, kelgusidagi rivojlanish istiqbollari va tahdidlarni baholab, fuqarolik-huquqiy sohada blokcheyn texnologiyalarining shakllanayotgan huquqiy landshafti haqida tasavvur olish imkonini beradi.