XALQARO TRANSPORT KORIDORLARINI YARATISH VA RIVOJLANTIRISHDA DAVLAT FUNKSIYALARINI AMALGA OSHIRISHNING MILLIY-HUQUQIY JIHATLARI (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Jahon bozorlariga chiqish uchun xalqaro transport yoʻlaklarini yaratish dunyoning barcha mamlakatlari, jumladan, Oʻzbekiston kabi dengizga chiqish imkoni boʻlmagan davlatlar uchun eng dolzarb vazifalardan biridir. Bu yoʻlaklarni yaratish yoʻlak oʻtadigan davlatlar oʻrtasidagi munosabatlarni xalqaro-huquqiy jihatdan batafsil tartibga solishni taqozo etadi, shu bilan birga, har bir davlatning alohida milliy-huquqiy tartibga solinishi ham muhim hisoblanadi. Ushbu maqolada vazifalari koridorlar yaratish bilan bogʻliq boʻlgan Oʻzbekiston davlat organlarini aniqlashga doir masalalar muhokama qilinadi. Muallif ushbu yoʻnalishdagi ishlar samaradorligini oshirish maqsadida huquqiy tartibga solishni talab qiladigan jihatlarni aniqlashga harakat qilgan. Muallif organlar ishini muvofiqlashtirishni taʼminlash, mumkin boʻlgan noaniqlik va funksiyalarning takrorlanishiga barham berish maqsadida xalqaro transport yoʻlaklarini rivojlantirish milliy konsepsiyasini qabul qilish zarur, degan xulosaga keldi, unda nafaqat davlat organlarining funksiyalari belgilab qoʻyiladi, balki yoʻlaklarni rivojlantirishning asosiy yoʻnalishlarini, yoʻlaklarni yaratish tamoyillarini, yoʻlaklarning ustuvor yoʻnalishlarini belgilashni, yoʻnalish boʻylab oʻtkazish punktlarida oʻtkazuvchanlikni oshirish chora-tadbirlarini va boshqalarni belgilab beradi.