FUQAROLIK SUD ISHLARINI YURITISH TURLARI TUSHUNCHASI VA ULARNI TAKOMILLASHTIRISH BOʻYICHA AYRIM FIKR-MULOHAZALAR (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Ushbu maqolada fuqarolik sud ishlarini yuritish tushunchasi, turlari va shakllarini takomillashtirish muammolari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Xususan, fuqarolik sud ishlarini yuritish turlari tushunchasiga oid huquqshunos olimlarning qarashlari koʻrib chiqilgan va tahlil qilingan. Bundan tashqari, fuqarolik sud ishlarini yuritishning har xil turlariga, shu jumladan, buyruq tartibida ish yuritish, daʼvo tartibida ish yuritish, alohida tartibda koʻriladigan ishlar boʻyicha ish yuritish, shuningdek, chet davlat sudlari va chet davlat hakamlik sudlarining qarorlarini, shu jumladan, chet davlat hakamlik sudlarining qarorlarini tan olish va ijro etish bilan bogʻliq ishlarni koʻrish va hal qilish tartibi tadqiq etilgan. Maqolada mamlakatimiz va xorijlik huquqshunos olimlarning fikrlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinib, xorijiy davlatlar fuqarolik-protsessual qonunchiligi normalari qiyosiy tadqiq etilgan. Oʻtkazilgan tahlillar asosida ilmiy-nazariy xulosalar, taklif va tavsiyalar shakllantirilgan.