Ўзбекистонда фуқароларнинг сайлов ҳуқуқлари бузилганлиги тўғрисидаги ариза (шикоят)ларни кўриб чиқиш тартиби (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Мазкур мақолада фуқароларнинг энг муҳим сиёсий ҳуқуқларидан бири бўлмиш сайлов ҳуқуқини амалга оширишнинг айрим жиҳатлари таҳлил қилинган. Шунингдек, Ўзбекистонда фуқароларнинг сайлов ҳуқуқларини ҳимоя қилишнинг ҳуқуқий механизмлари ҳамда бу ҳуқуқлар бузилганлиги тўғрисидаги ариза (шикоят)ларни кўриб чиқиш тартибига оид ҳуқуқий масалалар таҳлили келтирилган. Шу билан бирга, сайлов соҳасига оид қонун ҳужжатларидаги янгиликлар билан бир қаторда сайлов ҳуқуқлари бузилганлиги тўғрисидаги шикоятларни маъмурий ва суд тартибида кўриб чиқишнинг процессуал жиҳатлари тушунтирилган, суд тартибида шикоятларни кўриб чиқишга оид айрим ҳуқуқий муаммолар келтириб ўтилган. Мақолада, бундан ташқари, суд амалиёти асосида кейслар таҳлили келтирилган ва сайлов ҳуқуқларини ҳимоя қилишнинг самарали механизмлари очиб берилган.