ЎЗБЕКИСТОНДА КЎППАРТИЯВИЙ ТИЗИМНИНГ ШАКЛЛАНИШИ ВА РИВОЖЛАНИШИ (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Мазкур мақолада партия феноменининг мазмун-моҳияти, кўппартиявий тизимнинг ҳуқуқий табиати, унинг шаклланиши сиёсий тизим механизмига таъсири, партияларнинг жамиятимиз сиёсий-ижтимоий ҳаётидаги ўрни ва ролини ошириш масалалари, бугунги кунда улар олдида турган асосий вазифалар каби илмий-назарий масалалар таҳлил этилган. Ўзбекистонда мавжуд сиёсий партияларнинг мақсади электорат нуқтаи назаридан таҳлил этилган. Кўппартиявий тизим шаклланиши, сиёсий партияларнинг ривожланишида кузатилаётган ижобий ва салбий тенденциялар таҳлил этилиб, мазкур муаммоларнинг ечими таклиф этилган. Сиёсий партияларнинг жамоатчилик билан ишлаш тизимини ҳуқуқий тартибга солиш бўйича муаммолар таҳлил этилиб, уларнинг ечими бўйича асосий устувор йўналишлар тавсия этилган. Тадбиркорлар ва ишбилармонлар ҳаракати –Ўзбекистон либерал-демократик партияси, “Миллий тикланиш” демократик партияси, Халқ демократик партияси, “Адолат” социал-демократик партияси ҳамда Экологик партиянинг уставлари ҳамда расмий веб-сайтларида партияларнинг ташкилий-ҳуқуқий асосларига оид маълумотлар танқидий таҳлил қилиш асосида уларнинг ечими бўйича таклиф ва тавсиялар ишлаб чиқилган. Сиёсий партияларнинг рақамли технологиялар шароитида ривожлантириш бўйича партияларнинг жамоатчилик билан ишлаш, веб-сайтларни юритиш, шунингдек, ижтимоий тармоқларда сайловчилар мурожаатлари билан ишлаш каби муҳим масалалар белгиланган.