ARBITRAJ MUHOKAMASIDA YURISDIKSIYANING MAVJUD EMASLIGI VA UNING HUQUQIY OQIBATLARI (YURISPRUDENSIYA, 2026)
1996-yildagi “Arbitraj to‘g‘risida”gi Qonunga ko‘ra, sud ishini to‘xtatib turish to‘g‘risidagi so‘rov unga nisbatan ish qo‘zg‘atilgan shaxs ishi bo‘yicha asosli javob berish uchun har qanday choralar ko‘rgunga qadar va tegishli texnik yutuqlar (har qanday taklif) huquqiy tartib-qoidalar bilan tan olingandan keyin amalga oshirilishi kerak. ZPO nizo mavzusi bo‘yicha og‘zaki tinglash boshlanishidan oldin e’tiroz bildirilishi kerakligini ta’minlaydi. Sudda masalani ko‘tarayotganda, arbitrajni kechiktirish mumkinligini ta’minlash uchun yurisdiksiya muhim ahamiyatga ega. Shartnomaga rioya qilmaslik nizoni sudda ko‘rib chiqishga va ko‘pincha tomonlarga yurisdiksiya beradigan tanlovlarga olib kelishi mumkin. Arbitraj sudi sudning tanlovi bilan cheklanishi mumkin bo‘lmasa-da, asosiy darajada, arbitraj muhokamasi kechiktirilgan yoki qoldirilmaganligidan qat’i nazar, tomonlardan birining e’tirozi masalasini ko‘rib chiqish kerak.