AFINA DEMOKRATIYASINING EVOLYUTSIYASI VA TAʼSIRI: TARIXIY-QIYOSIY YONDASHUV (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Ushbu maqolada Afina demokratiyasining kelib chiqishi, rivojlanishi, institutlari va ijtimoiy taʼsirini har tomonlama oʻrganishga harakat qilingan. Chuqur tahlil qilish orqali ushbu nufuzli siyosiy tizimning murakkabliklari va nozik tomonlari yoritilib, uning yutuqlari va kamchiliklarini taʼkidlash maqsad qilingan. Afina demokratiyasi koʻpincha demokratik boshqaruvdagi eng dastlabki tajribalardan biri sifatida eʼtirof etilgan boʻlib, tarixchilar, siyosatshunoslar va olimlar uchun hamon oʻrganish mavzusi boʻlib qolmoqda. Miloddan avvalgi V asrda Qadimgi Yunonistonda paydo boʻlgan Afina demokratiyasi insoniyat tarixidagi hal qiluvchi davr boʻlib, nafaqat oʻsha davrning siyosiy manzarasini shakllantirdi, balki butun asrlar davomida keyingi demokratik harakatlarga ham taʼsir koʻrsatdi. Maqolada keng koʻlamli ilmiy ishlar va birlamchi manbalarga tayangan holda Afina demokratiyasi paydo boʻlgan tarixiy konteks oʻrganilib, Solon va Klisfen kabi asosiy shaxslarning rivojlanishga qoʻshgan hissasi yoritilgan. U Afina demokratiyasi institutlarini, jumladan, ekklesia, bule, dikasteriya va ostrasizmni oʻrganadi va ularning fuqarolar ishtiroki va qarorlar qabul qilishdagi rolini tahlil qiladi. Maqola, shuningdek, Afina jamiyatini jonlantirgan demokratik gʻoyalar va qadriyatlarni, jumladan, tenglik, erkinlik, fuqarolik fazilati va javobgarlikni oʻrganadi va tizimga xos cheklovlar hamda istisnolarni koʻrib chiqadi.