OʻZBEKISTON RESPUBLIKASIDA ENERGIYA QONUNCHILIGINING HOZIRGI HOLATI VA UNI TAKOMILLASHTIRISHNING HUQUQIY MASALALARI (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Ushbu maqolada Oʻzbekiston Respublikasi energetika qonunchiligining joriy holati va uni takomillashtirishning huquqiy masalalari tahlil qilingan. Hozirgi bosqichdagi davlat energetika siyosatining asosiy yoʻnalishlari va energetika qonunchiligini yanada takomillashtirish masalalari ilmiy-huquqiy xulosalar bilan asoslab berilgan. Muallif “energiya”, “muqobil energiya manbalari”, “quyosh energiyasi”, “shamol energiyasi”, “biologik yoqilgʻi” kabi tushunchalarning taʼrifiga alohida eʼtibor qaratadi. Aniqlanishicha, energiyaga qonuniy egalikning huquq sohalari obyekti sifatida oʻtish davriyligi bu munosabatlarning oʻziga xos xususiyatidir. Shuning uchun ham huquqiy munosabatlar ekologiya va energetikaga oid huquqiy normalar majmui bilan tartibga solinadi. Maqoladagi xulosalar nafaqat Oʻzbekiston Respublikasi meʼyoriy-huquqiy bazasi, balki xorijiy tajribadagi doktrinaviy pozitsiyalarning ham tahliliga asoslangan. Muallif Oʻzbekiston Respublikasi energetikaga oid huquqiy munosabatlarni tartibga solishni shakllantirishning oʻziga xos xususiyatlarini inobatga olgan holda, koʻrib chiqilgan misollar va atamalar asosida huquqni qoʻllash amaliyotidagi mavjud taʼriflarning oʻziga xos emasligini taʼkidlaydi. Shunday ekan, ushbu hodisani bir xil tushunish uchun “energiya resurslari” atamasining taʼrifini huquqiy normada birlashtirish zarurligiga eʼtibor qaratadi. Maqolada Oʻzbekiston Respublikasi energetika qonunchiligining umumiy xususiyatlari tahlil qilinib, energetika qonunchiligini takomillashtirish boʻyicha huquqni muhofaza qilish va ilmiy faoliyatda qoʻllanishi mumkin boʻlgan xulosa va tavsiyalar ishlab chiqilgan.