A ITTIFOQI QONUN HUJJATLARI QIYOSIY TAHLILI (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada blokcheyn, blokcheyn texnologiyalari,  shuningdek,  kriptoaktivlar va steyblkoyn atamalarining huquqiy maqomi masalalari ko‘rib chiqilgan. Maqolada kriptovalyutalar bo‘yicha operatsiyalarni amalga oshirish jarayonida yuzaga keladigan munosabatlarni huquqiy tartibga solish va kriptoalmashuvini, smart kontraktlardan foydalanish va ularni sotib olish va sotish jarayonlarini o‘z ichiga olgan va blok-texnologiyalarni amalda qo‘llash masalalari keltirilgan. Muallif tomonidan kriptoaktivlar qonuniylashtirilgan mamlakatlar misollari keltirilgan va O‘zbekiston Respublikasi, Germaniya Federativ Respublikasi va Chexiya Respublikasi qonunchiligining kriptovalyuta operatsiyalarini amalga oshirish mexanizmlari va blokcheyn texnologiyalarini qo‘llash bo‘yicha qiyosiy tahlillari o‘tkazilgan. O‘zbekiston qonunchiligini o‘rganishda mamlakatimizda elektron iqtisodiyot va hukumatni raqamlashtirish hamda rivojlantirish sohasida amalga oshirilayotgan so‘nggi islohotlarga alohida e’tibor qaratilgan. Germaniya va Chexiya kabi davlatlarning qonunchiligini tahlil qilishda tegishli vaziyatlar va sud qarorlarining misollari sohada huquqni qo‘llash samaradorligini aniqlash uchun berilgan blokcheyn texnologiya va kriptovalyuta hamda ushbu sohadagi mavjud muammolar aniqlangan. Maqolaning oxirida muallifning tegishli xulosalari va O‘zbekiston Respublikasi qonunchiligini takomillashtirish bo‘yicha takliflar keltirilgan.