RAQAMLI IQTISODIYOTNI RIVOJLANTIRISHDA INVESTITSIYA SHARTNOMALARINING O‘RNI VA ULARNING ICHKI DARAJADA AMALGA OSHISHI (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Ushbu maqolada texnologiyalarni rivojlantirish davrida raqamli iqtisodiyotda investitsiya shartnomalarini huquqiy tartibga solish masalalari o‘rganilgan. Iqtisodiy va siyosiy imperativlar texnologik innovatsiyalar bilan birlashtirilib, raqamli iqtisodiyotning o‘sishiga yordam beradi, o‘sish sur’atlari, ayniqsa, rivojlanayotgan mamlakatlarda yuqori. Ushbu o‘sish strategiyasi xususiy sektor va hukumat tomonidan boshqarilishi hamda fuqarolik jamiyati va ilmiy doiralar tomonidan ko‘rib chiqilishi kerak. So‘nggi o‘n yilliklarda xalqaro investitsiya huquqidagi eng diqqatga sazovor o‘zgarishlardan biri xorijiy investitsiyalarni himoya qilish yoki liberallashtirish bo‘yicha tuzilgan bitimlar sonining favqulodda ko‘payishi bo‘ldi. Bunda davlatlar tomonidan taqdim etilgan investitsiya rejimlari va xorijiy investorlarning pozitsiyasi muhim rol o‘ynaydi. Biroq bu harakatlar uchun asoslar hozirda juda chalkash bo‘lgan raqamli iqtisodiyotning ta’riflari, tushunchalari va ko‘rsatkichlari bilan yetishmayapti. Maqolaning asosiy maqsadi raqamli iqtisodiyotning mohiyatini ochib berish, ikki tomonlama investitsiya shartnomalari, investitsiya faoliyati, kriptoaktivlar, shuningdek, tokenlar va kriptovalyutalar, shu jumladan, bitimlar nuqtai nazaridan tushunishni takomillashtirishdir.