NORMA IJODKORLIGI TUSHUNCHASI VA UNING HUQUQ TIZIMIDAGI O‘RNI (YURISPRUDENSIYA, 2022)
Mazkur maqolada norma ijodkorligi tushunchasi, uning qonunchilikdagi ahamiyati va u haqida bir qator ilmiy olimlarning fikrlari keltirilgan bo‘lib, norma ijodkorligini huquqiy tushunish, ushbu jarayonni samarali amalga oshirishning munozarali muammolari va yechimlari tahlil qilingan. Hozirgi kunga kelib, qonunchilikda islohotlarning markazi bo‘lgan norma ijodkorligi jarayonini yangi bosqichga ko‘tarish, jamiyatning ijtimoiy-iqtisodiy hayotida qonunlar, normativ-hujjatlarning o‘rnini mustahkamlash, uning samaradorligi va sifatini oshirish dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Bu islohotlarni amalga oshirish yo‘lida norma ijodkorligining konseptual asoslarini yaratish, ya’ni ushbu hodisaga berilgan aniq huquqiy ta’rif, uni oddiy tilda tushunish va huquqiy asoslarni mustahkamlash ishlari amalga oshirilish zarurati tug‘ilmoqda. Norma ijodkorligiga ta’rif bera turib bu nafaqat normativ-huquqiy hujjatlar ishlab chiqish jarayoni, balki mamlakatning huquqiy ehtiyojlarini aniqlash va baholash, hujjatlarni huquqiy shakllantirilishi va qabul qilinishini qamrab oluvchi jarayon ekanligi yoritib berilishi kerak. Muallif maqolada ushbularga alohida to‘xtalib, o‘z navbatida, norma ijodkorligi sohasidagi muammolar va ularni yechishdagi imkoniyatlarni aniqlash imkonini berishini aniq misollar va xorijiy olimlar fikrlari bilan isbotlagan.