TO‘G‘RIDAN TO‘G‘RI AMAL QILUVCHI QONUNLARNI QABUL QILISH MAQSADIDA LOYIHALARNING KORRUPSIYAGA QARSHI EKSPERTIZASINI TAKOMILLASHTIRISH (YURISPRUDENSIYA, 2022)
O‘zbekiston Respublikasida qonunchilik jarayonini takomillashtirish va to‘g‘ridan to‘g‘ri amal qiluvchi huquqiy hujjatlar qabul qilish bo‘yicha chora-tadbirlar amalga oshirilmoqda. Huquqni amalga oshirish shakli sifatida qonunning bevosita ta’siri qonunda mustahkamlangan huquqiy normalarning ular murojaat qilgan har bir kishiga to‘g‘ridan to‘g‘ri tartibga soluvchi ta’sir ko‘rsatishi (ularni aniqlashtiradigan har qanday huquqiy hujjatlarsiz), shuningdek fuqarolarning ushbu qonunlarga tayangan holda himoya qilinishini (huquqlari ta’minlanishini) talab qilish imkoniyatini nazarda tutadi. Afsuski, to‘g‘ridan to‘g‘ri ta’sir qiluvchi qonunlarini qabul qilishning samarali amaliyoti yo‘lga qo‘yilmagan, bu turli sabablarga bog‘liq. Ushbu maqolada to‘g‘ridan to‘g‘ri amal qiluvchi qonunlar qabul qilinishini ta’minlash uchun qonun loyihalarining korrupsiyaga qarshi ekspertizasini o‘tkazish tartibi va mexanizmi tanqidiy tahlil qilindi. Maqolaning asosiy maqsadi ekspertiza davomida loyihani baholash mezonlarini tahlil qilishdir. Tadqiqot usullari sifatida statistik, qiyosiy-huquqiy usullari va olimlarning ilmiy tadqiqotlarini umumlashtirish usuli qo‘llanildi. Tahlillarni hisobga olgan holda to‘g‘ridan to‘g‘ri amal qiluvchi qonunlarni qabul qilish tartibini takomillashtirish maqsadida O‘zbekiston Respublikasida korrupsiyaga qarshi kurashish ekspertizasi institutining nazariy va amaliy asoslarini isloh qilish zarurligi aniqlandi. Tadqiqot natijalari asosida korrupsiyaga qarshi ekspertizaning samaradorligini oshirish bo‘yicha xulosalar berildi. Ushbu takliflardan korrupsiyaga qarshi ekspertiza institutini rivojlantirish va yanada isloh qilish bo‘yicha tegishli nizom, strategik hujjatlar loyihalarini ishlab chiqishda foydalanish mumkin. Tadqiqot natijalari norma ijodkorligi jarayonida qo‘llanilishi mumkin.