SHAXSNING AYBDORLIK MASALASINI HAL QILMASDAN JINOYAT ISHINI TUGATISH TARTIBI (YURISPRUDENSIYA, 2022)
Qonun ustuvor bo‘lgan mamlakatlarda jamoat manfaatlari ustuvor hisoblanadi, jinoyatchilik qarshi kurashishga asosiy e’tibor qaratiladi. Shu bilan birga, jinoyat har doim sodir bo‘lib turadigan jamiyatdagi ziddiyat, yagona ijtimoiy-huquqiy uni hal qilish vositasi jinoiy ishlar bo’yicha adolatdir. Zamonaviy jinoyat-protsessual siyosati qonunchilikni insonparvarlashtirishga, unga qarshi kurash choralarini demokratlashtirishga, ijtimoiy adolatni ta’minlashga qaratilgan bo‘ladi. Bunday sharoitda jinoyatchilik muammosini hal qilishda jazolash (repressiv) yondashuvi qayta ko‘rib chiqish kerak. Jahon huquqiy amaliyotida jinoyat uchun jazolashni muqobil shakllarini izlash va rivojlantirishga, shuningdek sodir etilgan jinoyat, yangi jinoyat va jinoyat-protsessual ushbu yo’nalishdagi siyosat millatlararo tendensiyalarni rivojlantirishga qaratilgan hisoblanadi. Shu o‘rinda, Rossiya Federatsiyasi qonunchiligi tajribasiga e’tibor qaratadigan bo‘lsak, muqobil huquqiy vosita sifatida tugatish protsessual instituti asosiy institutlardan biri hisoblanadi. Buning sababi, jinoyat ishini tugatish to‘g‘risidagi qaror moddiy va protsessual huquqiy ahamiyatga ega.