AYRIM CHET DAVLATLARDA TA’QIB QILISH UCHUN JAVOBGARLIK (YURISPRUDENSIYA, 2022)
Maqolada bugungi kunda dolzarb hisoblanadigan zo‘ravonlik harakati kabi bo‘lgan “stalking” (ta’qib qilish) tushunchasi, uning turlari va xususiyatlari ko‘rib chiqiladi. Jinoyat huquqi sohasida taniqli olimlar va mutaxassislarning ishlari o‘rganildi. Bundan tashqari, maqolada xorijiy mamlakatlar, xususan, AQSh, Avstraliya, Kanada, Angliya, Germaniya, Avstriya va Yaponiya qonunlari ko‘rib chiqiladi. Ushbu davlatlarda qonunchilik darajasida “stalking” (ta’qib qilish) uchun jinoiy javobgarlik belgilangan. Ushbu mavzu muhim va dolzarbligini ko‘rsatish maqsadida jamiyatning qaysi ijtimoiy guruhi ta’qibga ko‘proq moyil ekanligi haqidagi statistik ma’lumotlar, shuningdek, amaliyotdan haqiqiy misollar keltirilgan. Stalking (ta’qib qilish) insonning jismoniy va ruhiy salomatligiga, shuningdek uning hayotiga tajovuz qiladi. Ushbu harakatning ijtimoiy xavfini hisobga olgan holda, jinoiy javobgarlikka tortish uchun O‘zbekiston Respublikasining jinoyat qonunchiligiga jinoiy javobgarlikka tortish zaruriyati ko‘rib chiqiladi. Ushbu normaning O‘zbekiston Respublikasi Jinoyat kodeksida aniq joylashuvi taklif qilingan, shuningdek ushbu jinoyatning obyektlari sanab o‘tilgan.