YURIDIK SHAXSLARNING KORRUPSIYAGA OID JINOYATLARI UCHUN JINOIY JAZOLAR PENALIZATSIYASINING BA’ZI JIHATLARI (YURISPRUDENSIYA, 2022)
Ushbu maqola korrupsiya jinoyatlarini sodir etganlik uchun yuridik shaxslarni jazolash tizimini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Muallif tomonidan xorijiy davlatlar qonunchiligi, shuningdek jamoaviy tuzilmalarning korrupsiyaga oid jinoyatlari uchun jinoiy jazolarni qo‘llashning ilmiy-nazariy va amaliy asoslari ko‘rib chiqilib, shuning asosida ularning eng maqbul turlari ajratib olingan. Ilmiy ishda xorijiy davlatlarning huquqni qo‘llash amaliyotidagi ayrim holatlar misolida u yoki bu chorani qo‘llash zarurati, uning yuridik shaxslarga nisbatan jinoiy faoliyatiga chek qo‘yish va oldini olish hamda ushbu subyektlarning qonuniy xulq-atvorini shakllantirish maqsadida ta’sir ko‘rsatish samaradorligi asoslab berilgan. Bundan tashqari, maqolada ijtimoiy va iqtisodiy oqibatlar nuqtayi nazaridan jinoyat-huquqiy majburlashning ayrim turlarini belgilash va qo‘llash bo‘yicha muallifning pozitsiyasi aks ettirilgan. O‘rganish natijalariga ko‘ra, korrupsiyaga oid huquqbuzarliklar uchun yuridik shaxslarga qo‘llaniladigan asosiy va qo‘shimcha jazo turlarining yaxlit tizimi tizimlashtirildi va ishlab chiqildi, kelajakda ular milliy jinoyat qonunchiligiga kiritilishi yoki BMTning Korrupsiyaga qarshi konvensiyasining 26-moddasini implementatsiya qilishga oid taklif va tavsiyalar tayyorlashda qo‘llanilishi mumkin.