IJTIMOIY AHAMIYATGA MOLIK LOYIHALARNI AMALGA OSHIRISHDA JAMOAT FONDLARI ISHTIROKINI KENGAYTIRISHNING AYRIM HUQUQIY JIHATLARI (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Mazkur tadqiqot ishida Endaument fondning (Endowment fund) hozirgi kundagi oʻrni, ularning oʻziga xos xususiyatlarini tadqiq qilish orqali Endaument fondlar faoliyatining mazmun-mohiyati, maqsadlari hamda bu boradagi ilgʻor xorijiy tajriba tahlil qilingan. Ushbu maqsadga erishish uchun turli ilmiy va publitsistik maqolalar, olimlar fikri hamda statistik maʼlumotlar oʻrganildi. Tadqiqot natijasida mazkur fondlarning taʼlim sohasida tutgan oʻrni, rivojlangan xorijiy davlatlar tomonidan joriy etilgan jamoat  fondlarining jamiyat va davlat foydasiga qoʻshayotgan hissasi aniq statistik maʼlumotlar asosida bayon qilingan. Shuningdek, Endaument fond tashkiliy-huquqiy mexanizmining ilmiy-nazariy jihatlari, ushbu fondlarning turlari va ishlash mexanizmlari tadqiq etildi. Bundan tashqari, dunyoning ikkita yirik universitetlarining Endaument fondlari faoliyati, ularni moliyalashtirish va maqsadli sarflash tartiblari bayon qilingan. Maqoladan qonun hujjatlaridan jamoat fondini tashkil qilish, uning faoliyat koʻrsatishi, mol-mulki, rahbar organlari va tugatilishi boʻyicha alohida qoidalar ham o‘rin olgan. Shu bilan birga, jamoat fondlari bilan bogʻliq munosabatlar alohida “Jamoat fondlari toʻgʻrisida”gi Qonun bilan tartibga solinishi yoritilgan.