BIR GURUH SHАXSLАR TOMONIDАN SODIR ETILGАN JINOYAT ISHLАRI YUZАSIDАN TO‘PLАNGАN HUJJАTLАRNI JINOYAT ISHIDА JOYLАSHTIRISHNING АYRIM JIHАTLАRI (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Maqolada muallif tergov organlari yurituvida bo‘lgan bir guruh shaxslar tomonidan sodir etilgan jinoyatlar bo‘yicha jinoyat ishi materiallarini tizimlashtirish bilan bog‘liq ayrim masalalarni ko‘rib chiqadi. Xususan, jinoyat ishi materiallarini tizimlashtirish usullari, jinoyat ishining murakkabligi, uning hajmi, epizodlar soni, ayblanuvchilar soni va boshqa holatlarga qarab, tergovchi materiallarni tizimlashtirishning xronologik va aralash usullaridan foydalanadi. Agar ish unchalik katta bo‘lmagan yoki o‘rtacha hajmda bo‘lsa, oddiy jinoyat bo‘lsa, sudlanuvchilar soni kam bo‘lsa, unda, qoida tariqasida, xronologik usul qo‘llanadi. Barcha materiallar tergov harakatlarini o‘tkazish sanalari yoki hujjatning tergovchi tomonidan qabul qilinishi bo‘yicha tizimlashtiriladi. Bu sizga tergovning borishi, dalillarni aniqlash, birlashtirish va tekshirish bo‘yicha tergov harakatlarini amalga oshirishning ketma-ketligi va o‘z vaqtida ko‘rinishini tasavvur qilish, ushbu ish bo‘yicha ish va tergovchining faoliyatini to‘xtatib turish sabablarini aniqlash imkonini beradi. Shuningdek, jinoyat ishini tartibga keltirish, jinoyat ishi materiallarini maqbul tizimlashtirishning oqilona usullaridan foydalanish masalalari ochib berilgan.