O‘ZBEKISTONDA XALQARO TIJORAT VA INVESTITSIYAVIY NIZOLARNING KELAJAGI: MEDIATSIYA VA ARBITRAJ SINERGIYASI (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Mazkur maqola nizolarni muqobil hal etish tizimini mediatsiya, arbitraj va ularning sinergiyasi kontekstida rivojlantirish istiqbollari tahliliga bag‘ishlangan. Tadqiqotda muallif tijorat va investitsiyaviy nizolarni hal etish sohasidagi jahon tendensiyalarini tahlil qilib, asosiy e’tiborni arbitraj hamda mediatsiyani uyg‘unlashtirgan gibrid modellarga qaratib, ushbu sohadagi ilg‘or xorijiy tajribani yoritadi. Bundan tashqari, maqolada ushbu yondashuvlarni O‘zbekistonda joriy etish istiqbollari, ularning huquqiy tabiati hamda barqaror va prognoz qilinadigan investitsiyaviy muhitni shakllantirishga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, tashqi iqtisodiy faoliyat subyektlari, jumladan, xorijiy investorlarning qiziqishi va ishonchini oshirish masalalari tadqiq etiladi. Tashqi iqtisodiy nizolarni hal qilishda mediatsiya va arbitraj raqobatlashuvchi emas, balki bir-birini to‘ldiruvchi vositalar sifatida amal qiladigan kompleks yondashuv modeli taklif etilgan. Maqolaning yakuniy qismida muallif O‘zbekistonda nizolarni hal etishning gibrid shakllaridan foydalanishni qonunchilik darajasida va amaliy jihatdan rag‘batlantirish zarurligi to‘g‘risida xulosalar bergan.Kalit so‘zlar: nizolarni muqobil hal etish, mediatsiya, arbitraj, sinergiya, gibrid modellar, Med-Arb, Arb-Med-Arb, investitsiyaviy muhitTHE FUTURE OF INTERNATIONAL COMMERCIAL AND INVESTMENT DISPUTES IN UZBEKISTAN: THE SYNERGY OF MEDIATION AND ARBITRATIONAbrorova Kamola Saidmukhtorovna, Independent Researcher at Tashkent State University of LawAbstract. This article examines the prospects for developing alternative dispute resolution within the context of mediation, arbitration, and their synergy. In the study, the author analyzes global trends in commercial and investment dispute resolution, paying special attention to hybrid models that combine arbitration and mediation, and presents advanced foreign experience in this field. Furthermore, the article examines the prospects for implementing these approaches in Uzbekistan, their legal nature, and their impact on the formation of a stable and predictable investment environment, increasing the level of interest and trust from foreign economic entities, including foreign investors. A comprehensive approach to resolving foreign economic disputes is proposed, whereby mediation and arbitration function not as competing, but as complementary instruments. In the concluding part of the article, the author draws conclusions on the need for legislative and practical stimulation of using hybrid forms of dispute resolution in Uzbekistan.