MIGRANTLAR HUQUQLARINI HIMOYA QILISHNING XALQARO-HUQUQIY ASOSLARI (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Ushbu maqolada migrantlar huquqlarini himoya qilish bo‘yicha xalqaro standartlar, mexanizmlar, shu jumladan ixtisoslashgan tashkilotlar doirasida qabul qilingan xalqaro shartnomalar, mintaqaviy xalqaro shartnomalar hamda migratsiyani bevosita tartibga soluvchi ikki tomonlama shartnomalar, shuningdek xalqaro huquqda migratsiyaning zamonaviy tendensiyalari tahlil qilingan. Qolaversa, mazkur xalqaro shartnomalardagi muhim o‘zgarishlar, huquqiy bo‘shliqlar, yechim talab qilayotgan muammolar (cheklovlar), shuningdek ushbu shartnoma qoidalariga davlatlar tomonidan rioya etilishi hamda ularni amaliyotda qo‘llash jarayonida yuzaga kelayotgan kamchiliklar o‘rganilgan. Shu o‘rinda, yuqoridagilarga qo‘shimcha ravishda migrantlar huquqlarini himoya qilish bo‘yicha xorijiy va mahalliy olimlar tomonidan bildirilgan fikr-mulohazalar, taklif va e’tirozlar o‘rganilib, tahlil qilinib, xalqaro huquqiy normalarni takomillashtirish yuzasidan tegishli takliflar berilgan.