O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASIDAGI RAQAMLI MUHITDA AYOLLAR HUQUQLARINI HIMOYA QILISH XALQARO STANDARTLARI IMPLEMENTATSIYASI: XALQARO-HUQUQIY TAHLIL VA MILLIY AMALIYOT (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Maqolada O‘zbekiston Respublikasida raqamli muhitda ayollar huquqlarini himoya qilish standartlarini amalga oshirishning xalqaro-huquqiy tahlili o‘rganilgan. Tadqiqot davomida universal va mintaqaviy mexanizmlar, jumladan, Ayollarni kamsitishning barcha shakllariga barham berish to‘g‘risidagi konvensiya (CEDAW) qoidalari, substantiv tenglik (substantive equality), lozim darajadagi ehtiyotkorlik (due diligence) va gender meynstriming (gender mainstreaming) tamoyillari o‘rganilgan. Raqamli muhitning ayollar huquqlarini ham amalga oshirish, ham buzish maydoniga (jumladan, kiberzo‘ravonlik va raqamli kamsitish kabi hodisalar orqali) aylanib borayotganiga alohida e’tibor qaratilgan. O‘zbekiston milliy qonunchiligining xalqaro majburiyatlarga muvofiqligi tahlil qilinib, implementatsiya mexanizmlaridagi mavjud bo‘shliqlar aniqlangan. Tadqiqot natijasida raqamlashtirish sharoitida substantiv gender tengligini ta’minlash maqsadida huquqiy tartibga solish va institutsional mexanizmlarni takomillashtirish zarurligi asoslab berilgan.