AXBOROT KODEKSI ORQALI RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR DAVRIDA INSON HUQUQLARINI HIMOYA QILISH: HUQUQIY VA INSTITUTSIONAL MEXANIZMLAR TAHLILI (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Mazkur maqola O‘zbekistonda raqamli texnologiyalar rivojlanishi jarayonida inson huquqlarini himoya qilish masalalariga bag‘ishlangan bo‘lib, unda yangi ijtimoiy-siyosiy sharoitlarda huquqiy islohotlarning dolzarbligi, maqsadi va asosiy yo‘nalishlari yoritilgan. Internet, sun’iy intellekt, blokcheyn va katta ma’lumotlar tizimlarining inson huquqlariga ta’siri, shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish, kiberxavfsizlik va axborot erkinligi sohalarida yuzaga kelayotgan zamonaviy xavf-xatarlar tahlil qilinadi. Maqolada axborot kodeksining roli, uning fuqarolarni raqamli makondagi huquqlarini kafolatlash, raqamli iqtisodiyot va elektron hukumat tizimida milliy va xalqaro standartlarni uyg‘unlashtirish imkoniyatlari yoritiladi. Tadqiqot natijalari axborot kodeksi orqali raqamli xavf-xatarlarni nazorat qilish va raqamli huquqlarni amaliy himoya qilish mexanizmlarini aniqlashga yordam beradi. Shuningdek, maqolada xalqaro tajriba va O‘zbekistondagi strategik yondashuvlar solishtirilib, ilmiy-amaliy tavsiyalar taqdim etilgan.