VOYAGA YETMAGAN SHAXSLARNING JINSIY DAXLSIZLIGIGA QARSHI QARATILGAN JINOYATLAR SABABLARI (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Mazkur maqolada voyaga yetmagan shaxslarning jinsiy daxlsizligiga qarshi qaratilgan jinoyatlarning sodir etilish sabablari tahlil etilgan. Bundan tashqari, voyaga yetmagan shaxslarning jinsiy daxlsizligiga qarshi qaratilgan jinoyatlarni keltirib chiqaruvchi obyektiv va subyektiv omillar hamda ularni vujudga keltiruvchi shart-sharoitlar ham oʻrganilgan. Xususan, ushbu turdagi jinoyatlar kriminologik nuqtayi nazardan oʻrganilib, ijtimoiy soʻrovlar tahlili ham berib oʻtilgan. Jumladan, voyaga yetmagan shaxslarning jinsiy daxlsizligiga qarshi jinoyatlarning obyektiv omillariga oiladagi nosogʻlom muhit, jamiyatdagi iqtisodiy va siyosiy beqarorlik, oiladan tashqaridagi muhit (maktab, mahalla, kichik guruhlar)ning, kriminogen hududning, shuningdek, ommaviy axborot vositalari (internet, ijtimoiy tarmoqlar)ning salbiy taʼsiri haqidagi fikrlar bayon etilgan. Voyaga yetmaganlarga qarshi qaratilgan jinsiy jinoyatlarni sodir qilishning subyektiv omillari sifatida uning demografik va ijtimoiy-psixologik xususiyatlari, xususan, xarakteri, temperamenti, yoshi, jinsi, maʼlumoti, sogʻligʻi (nogironlik), muomalaga layoqatliligi, shuningdek, voyaga yetmaganning jinoyat sodir etilishi uchun oʻziga maʼqul boʻlgan shart-sharoitni yaratishi sanab oʼtiladi. Bu borada olimlarning fikrlari tahlil etilib, sabablarini bartaraf etish yuzasidan tavsiyalar berilgan.