XUSUSIY HUQUQ FANI SOHASIDA ILMIY TADQIQOT ISHLARINING ILMIY-METODOLOGIK TAHLILI: MUAMMO VA YECHIMLAR (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Maqolada raqamli transformatsiyalashuv sharoitida xususiy huquqda ilmiytadqiqot ishlarini olib borishning metodologik muammolari va takomillashtirish yoʻnalishlari tahlilqilingan. Raqamli reallik davrida fuqarolik-huquqiy tadqiqotlarning predmeti, mazmuni va uslubiyyondashuvlariga qoʻyilayotgan talablar mavjudligiga qaramay, dissertatsion tadqiqotlarning nazariyva amaliy asoslari yetarli darajada shakllanmagani mavzuning dolzarbligini belgilaydi. Muallifningaytishicha, ilmiy muomalaga kirib kelayotgan yangi tushuncha va kategoriyalarning nazariygnoseologik taʼrifi tadqiqot doirasida tugal sivilistik mazmun kasb etmaydi. Maqolada ilmiy yangilik,xulosa va tavsiyalarni ifodalashdagi mavjud kamchiliklar koʻrsatilib, xususiy huquq fani sohasida ilmiytadqiqot ishlari ilmiy-metodologik tahlil qilingan va uning tadrijiy rivojlanishi haqida fikr yuritilgan.Tadqiqotda huquqshunos olimlarning ilmiy-nazariy qarashlaridan foydalanilgan hamda qiyosiy-huquqiyusul, tahlil, sintez, kuzatish, umumlashtirish, induksiya va deduksiya metodlari qoʻllangan. Xususiyhuquqni rivojlantirishning tarixiy va tadrijiy qonuniyatlari asosida ilgari fanga maʼlum boʻlmaganyangi ishlanmalar yoki gipoteza (nazariya)ni fuqarolik muomalasida qoʻllashga oid yangi bilimlarnishakllantirish zaruriyati vujudga kelayotgani asoslantirilgan. Xulosada zamonaviy texnologiyalardanfoydalangan holda ilmiy muloqot maydonchalarini shakllantirish, tadqiqotchilarni metodiktayyorlashning yangi mexanizmlarini joriy etish kabi mualliflik takliflari ilgari surilgan.