RAQAMLI DIPLOMATIYA VA SUNʼIY INTELLEKT: XALQARO HUQUQDA TARTIBGA SOLISH JIHATLARI (YURISPRUDENSIYA, 2026)
Maqolada raqamli diplomatiya kontekstida sunʼiy intellektni tartibga solishning huquqiy jihatlari oʻrganilgan. Muallif raqamlashtirish va sunʼiy intellekt texnologiyalarining joriy etilishi taʼsiri ostida anʼanaviy diplomatik institutlarning transformatsiya jarayonini koʻrib chiqadi, mavjud xalqaro huquqiy mexanizmlar va ularning yangi diplomatik amaliyotlarda qoʻllanishini tahlil qiladi. Raqamli diplomatiyada yuridik javobgarlik, maʼlumotlar suvereniteti, algoritmik shaffoflik va atributsiya muammolariga alohida eʼtibor qaratiladi. Tadqiqot uning obyektini toʻliq oʻrganishni taʼminlaydigan ilmiy usullar va yondashuvlar majmuiga asoslangan. Rasmiy-yuridik uslub orqali amaldagi xalqaro huquq doirasida sunʼiy intellekt diplomatik tizimlarining huquqiy maqomi aniqlangan. Xalqaro munosabatlarda sunʼiy intellektni tartibga solishga oid milliy va mintaqaviy strategiyalarni solishtirish uchun qiyosiy-huquqiy yondashuv qoʻllangan. Diplomatik huquqning rivojlanishi va uning yangi texnologiyalarga moslashuvini oʻrganishda tarixiy-huquqiy yondashuvdan foydalanilgan. Milliy va xalqaro meʼyoriy-huquqiy hujjatlar, sud amaliyoti va doktrina manbalarini tahlil qilish asosida xulosada diplomatik faoliyatda sunʼiy intellektni koʻp darajali tartibga solishning konseptual modeli taklif etiladi. Turli toifadagi diplomatik sunʼiy intellekt tizimlari uchun ularning funksional xususiyatlari va potensial xavflarini hisobga olgan holda ixtisoslashtirilgan huquqiy rejimlarni yaratish zarurati asoslanadi.